Cahaya itu ...

on Monday, August 27, 2012

Cahaya itu ..

Hadir tika malam itu..

Datang daripada sebuah bintang ...

Yang amat indah...

Aku tertanya..

Mengapa banyak bintang..

Tetapi hanya yang satu bercahaya ...

Hanya satu yang indah ...

Aku ingin menjadi seperti bintang  itu ...

Tetap bercahaya walau keseorangan ... 


:) 

Hari-hari Indah

Hari-hari adalah hari yang indah. Hari ini setelah seminggu berhari raya saya akan memulakan tugas sebagai guru tuisyen seperti sedia kala . Alhamdulillah, ramai pelajar saya yang sudah menghantar sms dan call saya bertanya bila kelas akan bermula. Semangat sungguh anak-anak didik saya :) 

Menjadi guru tuisyen adalah bukan suatu pekerjaan yang nampak mudah , tetapi bukan mudah seperti yang disangka. Saya memegang amanah ibu bapa pelajar saya untuk mengajar anak-anak mereka. Anak -anak mereka kebanyakkan daripada pelajar yang agak lemah , kurang mendapat perhatian daripada guru di sekolah . Di sekolah, guru-guru mempunyai ramai pelajar untuk diberi perhatian, adakalanya pelajar yang kurang cerdas atau 'lambat' pemahamannya akan ketinggalan,maka tuisyen merupakan solusi yang terbaik buat mereka. 

Menariknya , Pusat Tuisyen yang saya asaskan ini , saya akan memberikan bimbingan kepada semua pelajar untuk menyiapkan kerja sekolah mereka. Pembelajaran juga agak santai . Tidak dilupakan juga, latihan tubi akan diberikan supaya mereka menjadi semakin cekap untuk sesuatu topik itu . Pemahaman konsep amat saya titikberatkan. 

Alhamdulillah, pada asalnya , saya hanya suka-suka membuat kelas tuisyen ini. Untuk mencari 'side income' semasa saya bekerja dahulu . Namun , anak-anak didik saya telah berjaya dalam peperiksaan UPSR , berjaya mendapat 5A dalam peperiksaan tersebut. Justeru, merekalah yang membuat iklan percuma kepada jiran-jiran mereka , di samping saya lebih bersemangat lagi untuk mengembangkan Pusat Tuisyen ini . 


Saya sendiri sentiasa mendoakan kejayaan dan peningkatan prestasi setiap pelajar saya. Saya bukan hanya mementingkan keuntungan semata dengan Pusat Tuisyen ini , tetapi saya berazam akan membantu anak-anak seagama dengan saya agar mereka semua berjaya dalam peperiksaan mereka . Aamiin ya Rabb... :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Let's Gorgeus All Rights Reserved