Fasa Kematangan

on Wednesday, August 29, 2012

Umur saya sudah berangka 25 tahun . Maknaya sudah 25 tahun saya hidup di bumi Allah ini ..Syukur, masih dipanjangkan usia , masih boleh melakukan ibadat kepadaNya . Kini , dalam usia sebegini saya sedang memasukki fasa kematangan di mana sebelum ini saya bergantung kepada ibu ayah  . Namun kini, saya perlu menjalani , menguruskan hidup sendiri tanpa mengharapkan ibu ayah yang semakin berusia . Tidak mahu menyusahkan mereka lagi . 

Ketika mengambil keputusan berpindah dari rumah ibu bapa saya , saya sedikit tidak gundah gulana .Saya tidak takut untuk mengambil keputusan ini . Rumah ini bukanlah rumah semata , inilah 'business centre' saya . Tempat saya mencari rezeki . 

Saya pernah tinggal di rumah sewa , sewaktu tahun akhir di Universiti Malaya dahulu . Saya pernah melalui fasa-fasa kesusahan di mana saya yang 'susah' dari segi duit ringgit terpaksa tinggal di rumah sewa kerana tidak mendapat tempat di hostel . Saya berasa sangat terpaksa . Tiada pilihan waktu itu . 

Namun, saya bersyukur kerana mendapat 'housemate' yang baik-baik belaka. Mereka selalu belanja saya makan . Mendahulukan wang mereka untuk membeli barang dapur ( kami akan kumpul duit dan akan shopping barang dapur bersama-sama ) :)  Mereka tidak berkira dengan saya,mungkin kasihan kepada saya kerana masih belajar dan perlukan wang yang banyak . Saya hanya mendapat separuh sahaja pinjaman PTPTN. Memang tidak 'mampu' untuk shopping bagai seperti rakan yang lain . 

Saya pernah susah. Sewaktu belajar, emak mengirim wang, cukup-cukup untuk makan sahaja. Di mana saya  perlu agihkan duit untuk fotostat , untuk pengangkutan lagi dan lain-lain lagi . Kadang-kadang saya ingin juga keluar bersama rakan-rakan , tetapi saya hanya akan pilih destinasi yang 'murah-murah' sahaja. Bukan tidak teringin untuk mengikut mereka, tetapi keadaan wang yang sering tidak mengizinkan saya . Destinasi yang selalu saya pergi dengan kawan baik saya, Yana ialah Jalan Tunku Abdul Rahman. Kami ke sana hanya untuk mencuci mata . merehatkan minda. Kadang-kadang 'terbeli' juga tudung atau baju yang murah-murah sahaja ... Biasalah, nama pun wanita ..itulah yang sentiasa diminati ..: ) 

Itu kisah pada tahun 2009 .. Ketika masih belajar . Kini , saya sudah mempunyai wang sendiri . Saya sangat menghargai setiap sen yang saya miliki. Kerana saya pernah susah, saya tahu apa itu erti susah. Saya masih 'sayang' untuk berbelanja untuk perkara yang tidak sepatutnya . Hanya mengutamakan apa yang perlu dan penting sahaja . 

Wajah semasa berumur 22 tahun , Final Year  :) 
Meniti fasa kematangan ini , amat memerlukan kesabaran dan kekuatan dalaman. Jika kita tidak kuat , pasti kita akan merungut, menyalahkan orang lain . Saya mahu menjadi kuat . Saya mahu berdikari . Saya mahu berjaya . Anda juga, mari kita kuat , mari kita berdikari dan mari kita berjaya ......^  . ^ 

Eid Mubarak 1433 H 

Terima Kasih Daun Keladi

Post ini saya tujukan khas buat semua pelanggan Let's Goegeus Enterprise yang telah membeli dengan saya . Tidak lupa juga kepada yang bertanya , kalau-kalau minat jangan lupa inform saya untuk order ya ..:) 

Alhamdulillah, belum setahun lagi perniagaan saya ,saya telah mempunya ramai pelanggan tetap. Syukur. Terima Kasih kerana mempercayai setiap produk yang saya pasarkan , terima kasih kerana memilih saya untuk membuat pembelian sedangkan terdapat ramai lagi seller di luar sana . Mungkin anda senang berurusan dengan saya ;)

Tanpa pelanggan , siapalah seorang penjual . Tanpa pelanggan apalah erti sebuah perniagaan . Tanpa pelanggan , sia-sia saja Sijil Daftar SSM yang tergantung di premis ...;) Perniagaan produk kesihatan ini banyak persaingannya, namun saya kuatkan hati juga, dengan semangat dan du'a daripada ibu saya , 'mentor' saya dalam perniagaan dan juga rakan bisnes saya . Saya gagahi jua walau kekangan modal. Ya, Modal merupakan musuh utama sesebuah perniagaan . Namun , saya tidak mahu menjadikan ia suatu masalah, saya akan cuba berusaha mengatasinya . InshaALLAH ...

Terima Kasih sekali lagi saya ucapkan kepada semua pelanggan saya. Moga Allah Taala meluaskan lagi rezeki kalian . Moga ukhwah kita bukan hanya sebagai penjual dan pembeli, saya lebih suka berkawan dengan setiap pelanggan saya . :)

Terima kasih daun  keladi ,
Ada rezeki , beli lagi ... :p 

Kisah Adam


Khusyuknya Adam !! :)


Ini Adam Darwisy . Dia merupakan pelajar baru saya . Adam berumur 6 tahun , menuntut di sebuah Tadika di Balik Pulau . Ibunya telah mendaftarkannya ke Pusat Tuisyen saya sejak akhir Jun yang lalu . 

Ibu Adam mengenali saya melalu laman Facebook . Lalu bertanya adakah saya menerima pelajar berumur 6 Tahun untuk belajar . Ya, saya menerima dengan tangan terbuka . Ibunya juga memaklumkan kepada saya bahawa Adam masih belum dapat membaca . Mengeja masih merangkak-rangkak . Di Tadika pula, gurunya memberitahu bahawa mereka tidak dapat memberi sepenuh perhatian kepada Adam kerana jumlah pelajar yang ramai . Biasalah, inilah yang sering terjadi di sekolah-sekolah ...:) 

Adam datang belajar dengan saya . Saya mengajarnya mengeja suku kata asas terlebih dahulu . Minggu pertama dia belajar, masih belum lancar mengeja suku kata . Alhamdulillah, berkat usahanya, pada minggu kedua pembelajarannya di sini , dia sudah dapat mengeja perkataan-perkataan asas . Dan saya sudah mengajarnya membaca karangan pendek . Alhamdulillah . 

Saya sangat 'tabik' dengan ibu Adam yang berusaha menghantar anaknya untuk belajar di tuisyen walaupun anaknya masih berumur 6 tahun . Inilah ibu bapa yang peka kepada pembelajaran  anak-anak. Setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka . 

Saya berazam , akan membimbing Adam sehingga Adam boleh membaca dengan lancar sebelum dia memasukki Tahun 1 . Ini tanggungjawab saya . Saya yakin Adam mampu, ini kerana Adam mempunyai minat dan semangat untuk belajar . Dia suka datang ke tuisyen, walaupun cuti dia akan bertanya kepada ibunya , bila boleh ke tuisyen . :) 

Adam oh Adam, moga Adam berjaya bukan hanya dengan ilmu dunia, inshaAllah ilmu akhirat juga . Aamiin .. ;)

Penawar Penyakit Kronik


KHASIAT : 


1) Kencing manis
2) Darah tinggi
3) Buasir dan sembelit
4) Migrain, mabuk dan pening-pening
5) Sakit buah pinggang
6) Kolestrol tinggi
7) Darah kotor
8) Lemah jantung
9) Bisul dan tumor
10)Kebas-kebas anggota badan
11)Senggugut
12)Semput-semput
13)Keracunan makanan
14)Gatal-gatal anggota badan
15)Lemah badan, lesu
16)Masalah ginjal dan pundi kencing
17)Berak berdarah
18)Melawas pembuangan air besar dan kecil
19)Mencegah pembentukan batu karang, tumor, kanser dll
20)Mengurangkan kandungan gula dalam darah atau air kencing
21)Membantu proses mencuci dan menyingkirkan sisa toksid dari badan dan darah
22)Membantu menyembuhkan penyakit-penyakit yang disebabkan oleh penyakit kencing manis seperti :
a) Luka yang sukar sembuh
b) Gatal-gatal di sekitar luka dan kudis
c) Mata rabun dan sebagainya

Pesanan penaja :

- Wanita hamil juga boleh mengambil Jus J14 Ad-Dhuha


- Amat sesuai sekali kepada warga emas/tua

- Kepada anda yang menghidap kencing manis kronik, disaran

kan supaya mengambil 4

 kotak Jus J14 Ad-Dhuha sekaligus (minum secara berterusan)


- Ini adalah persediaan tradisional, sekiranya penyakit berlarutan, berhenti dari

meminumnya. Sila dapatkan rawatan dan nasihat daripada doktor


Sesiapa yang berhajat boleh segera dapatkan daripada saya : 019 - 4774705 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© Let's Gorgeus All Rights Reserved